(afkomstig uit het studentenstatuut editie 2016)
Artikel 4.1 Indienen van een klacht
1. De met redenen omklede klacht wordt schriftelijk ingediend bij de directie van de Zen Shiatsu Opleiding. De klacht is ondertekend en bevat:
a. de naam en adres van de indiener;
b. een omschrijving van de handeling of besluit van een orgaan of een medewerker van de hogeschool, dan wel handeling van een medestudent waartegen de indiener zich richt;
c. de gronden waarop de klacht rust;
d. ingeval de indiener van de klacht namens een ander handelt; een schriftelijke volmacht. 2. De ontvangst van de klacht wordt schriftelijk bevestigd.
3. De directie stelt degene die de klacht heeft ingediend ervan in kennis als gegevens in de klacht ontbreken en nodigt hem of haar uit deze binnen twee weken alsnog te verstrekken. In geval de indiener van de klacht niet binnen die termijn de gegevens verstrekt, wordt de klacht op die grond kennelijk niet-ontvankelijk verklaard.
Artikel 4.2 Behandeling klachten
1. Klachten worden behandeld door een persoon of orgaan die niet bij de gedraging waarop de klacht betrekking heeft, betrokken is geweest.
2. Aan degenen op wiens gedraging de klacht betrekking heeft, wordt een afschrift van de klacht alsmede van de daarbij meegezonden stukken toegezonden.
3. De termijn voor de afhandeling van een klacht bedraagt zes weken.
4. Klager en beklaagde worden in de gelegenheid gesteld te worden gehoord, tenzij de klacht kennelijk ongegrond is. Van het horen wordt een verslag gemaakt.
5. De klager wordt door de behandelaar van de klacht schriftelijk en gemotiveerd in kennis gesteld van de bevindingen van het onderzoek naar de klacht en het oordeel daarover, alsmede van de eventuele conclusies die daaraan worden verbonden.
Artikel 4.3 Geen behandeling van een klacht
1. Voordat een klacht in behandeling wordt genomen dient klager zijn klacht – in beginsel – eerst kenbaar te maken aan degene die de feitelijke gedraging heeft verricht waarover wordt geklaagd. Ligt een klacht erg gevoelig of is een gesprek met de betrokkene weinig zinvol, dan kan van het bepaalde in de vorige volzin worden afgezien. Klachten worden niet in behandeling genomen als zij betrekking hebben op een gedraging:
a. waarover al eerder is geklaagd en die klacht is behandeld;
b. die langer dan een jaar voor indiening van de klacht heeft plaatsgevonden.
2. Van het niet in behandeling nemen van de klacht wordt de klager zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen vier weken na ontvangst van het klaagschrift in kennis gesteld.
Vertrouwenspersoon
Artikel 5.1 Aanstelling en functie vertrouwenspersoon
1. De opleiding heeft een onafhankelijke vertrouwenspersoon aangesteld. De vertrouwenspersoon heeft de volgende taken:
a. aanspreekpunt bij klachten
b. adviseren en ondersteunen
c. doorverwijzen indien noodzakelijk
d. in geval van een klacht en op verzoek van de klager te bemiddelen tussen partijen
e. in geval van een klacht de klager te ondersteunen bij het indienen van de klacht
2. De vertrouwenspersoon is verplicht tot geheimhouding van alle zaken die in functie worden besproken. De vertrouwenspersoon neemt de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht. Vertrouwenspersoon is C. de Meneges, bereikbaar via mail op cdemeneges@gmail.com
Het studentenstatuut is opvraagbaar via info@zenshiatsu.nl